22 augustus 2005

BOEK: Imprimatur en Secretum

Lezen doe ik nog maar relatief weinig. Oorzaak: 3 in totaal (Isa, Jula en Tom). Vroeger haalde ik makkelijk een gemiddelde van één boek per week. Momenteel is 1 boek per kwartaal al veel... Maar goed, afgelopen zomer heb ik me gestort in twee boeken van een Italiaans schrijversechtpaar, Rita Monaldi en Francesco P. Sorti geheten. Zij is van origine een classica, gespecialiseerd in de geschiedenis van religie; hij is musicoloog. In de boeken die zij tot nu toe schreven, Imprimatur en Secretum, komen deze thema's veelvuldig terug. De boeken spelen zich af in het Rome van de late 16e en vroege 17e eeuw. Zwaar, zul je denken, maar dat valt mee (vind ik). Op vrij luchtige toon wordt verteld over de lotgevallen van reizigers in een herberg (Imprimatur) respectievelijk van bezoekers op een bruiloft van het nichtje van een kardinaal (Secretum). Spionage, achtervolgingen, diefstal, moord, het komt er allemaal in voor en dan ook nog historisch verantwoord. Eén nadeel va de boeken: ze zijn nogal langdradig. Iets wat in twee regels verteld kan worden duurt nu twee bladzijden. Vooral aan het eind, als de uitkomst al duidelijk is, is dat vervelend. Maar goed al bij al hebben deze 2 boeken me toch plezier verschaft en vooral inzicht in het Italië van rond 1700.

Imprimatur
Het is 11 september 1683. In Europa dreigt een nieuwe grote oorlog: de Turken belegeren Wenen. Angst voor de moslims houdt christelijk Europa in haar greep. Tien gasten uit verschillende Europese landen logeren in herberg De Schildknaap te Rome.Als een oude heer in de herberg om het leven komt, vermoedelijk ten gevolge van de pest, moeten ale gasten in quarantaine. Maar het blijft niet bij dit ene sterfgeval.Gaat het hier wel echt om slachtoffers van de pest, of betreft het moordaanslagen? Een van de gasten, Atto Melaine, een geheim agent van de koning van Frankrijk, zoekt de zaak tot op de bodem uit en doet wereldschokkende ontdekkingen.
Secretum
Het vervolg op IMPRIMATUR, waarvan in Nederland meer dan 20.000 exemplaren zijn verkocht en dat in meer dan vijftien landen werd vertaald.Rome, 1700. Pelgrims uit heel Europa stromen toe om in de Heilige Stad het jubeljaar te vieren en vergeving voor hun zonden te vragen. Tegelijkertijd hangt er een donkere schaduw boven de stad: paus Innocentius XII ligt op sterven.Politici, diplomaten en machtige kardinalen voeren in het geheim onderhandelingen over het toekomstige conclaaf. Het wordt de belangrijkste pausverkiezing in eeuwen, want wellicht kan alleen deze nieuwe paus de dreigende oorlog tussen de Europese grootmachten afwenden.Abt Atto Melani - voormalige castraat-zanger, diplomaat en spion van de Zonnekoning - verschijnt opnieuw ten tonele om door zijn politieke intriges de uitkomst van het conclaaf te sturen en zo de toekomst van Europa te beïnvloeden.In deze stad met zijn schaduwrijke tuinen en luxueuze herenhuizen, schitterende rijtuigen en processies van pelgrims, krijgen Atto en de zijnen te maken met geheime sekten, gewetenloze kardinalen en corrupte agenten.Hij stuit op een geheimzinnige taal, waarvan de ontcijfering misschien het antwoord op vele vragen biedt. Ook een beeldschone prinses, minnares van vorsten en staatslieden, weet meer over de duistere geheimen van het staatscomplot dan zij kan prijsgeven.

Geen opmerkingen: