26 augustus 2005

MEDIA: Podcasting

Sinds de opkomst van mp3-spelers is ook podcasting steeds populairder geworden. Wat is podcasting? Wikipedia zegt hierover het volgende: "De term podcasting is een samentrekking van iPod, de draagbare MP3-speler van Apple, en broadcasting. Alhoewel de technologie niet alleen bruikbaar is met de iPod, was het succes ervan een belangrijke stap in de ontwikkeling ervan. Podcasting staat, in de meest strikte zin, voor een systeem waarin podcasters audio(MP3)-bestanden met discussies, radioshows, muziekprogramma's, beschikbaar stellen via Internet, en tevens een news feed in RSS-formaat creëren, die een verwijzing bevat naar de MP3-bestanden en automatisch verwerkt kan worden door podcast-aggregators of podcatchers. Deze laatste downloaden die audiobestanden dan automatisch en kopiëren ze ofwel onmiddellijk op een MP3-speler, ofwel melden aan de gebruiker dat hij ze op de PC kan beluisteren". Klik hier voor het gehele artikel.

Sinds een aantal maanden luister ik bijna dagelijks naar podcasts. Favoriet is vooralsnog de podcast van Adam Curry (Daily Source Code). Adam Curry stond aan de wieg van podcasting. Een link op dit blog verwijst naar zijn website.
Ik ben van plan om via dit blog regelmatig een podcast onder de loep te nemen en te bespreken. Laat ik beginnen met de Daily Source Code, die van Adam dus. In de Daily Source Code (of Delta Sierra Charlie) vertelt Adam, soms bijgestaan door zijn vrouw Patricia en dochter Christina, al 228 afleveringen over zijn belevenissen. Hoofdonderwerp is de ontwikkeling van podcasting als een nieuw medium en alles wat daarmee samenhangt. Erg leuk zijn de zogenaamde soundseeings. Daarbij is Adam 'on the road' en neemt ons live mee. Andere regelmatig terugkerende onderwerpen: de Hittest, waarbij muziekintro's geraden moeten worden en de mashup song: een ingenieuze mix van 2 of meer nummers. De muziek is 'podsave' wat wil zeggen dat de artiesten het toestaan dat hun songs worden gedraaid, dus zonder dat daarvoor betaald hoeft te worden. Inmiddels is er een al een vrij groot podsave music network. Conclusie: een hoop ge-oh, maar wel leuk én erg onderhoudend als je op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van podcasting. Waardering: 9.

Geen opmerkingen: